2014. november 30., vasárnap

Mi is az a Ringató?
Kisgyermekes családoknak szóló zenei nevelési program, amit Gállné Gróh Ilona álmodott meg, több mint húsz évvel ezelõtt.  A Ringató mára már az egész országban ismert, és népszerû foglalkozás, a határainkon túl élõ magyar közösségek is szívesen látogatják. A foglalkozásokon az egész család számára szeretnénk élményt nyújtani.  Énekelni, játszani tanít, örülni a szépnek, emellett közösséget is épít.

Miért jó Ringatóra járni?
Szép, értékes dalanyaggal, élõ énekszóval, hangszerjátékkal vesszük körül a babákat.  Az értékes zene a teljes személyiséget formálja: fejleszti a gyermekek zenei- és értelmi képességét, hat az érzelmi intelligenciára, a beszéd-és mozgásfejlõdésre is. A népdalok, komponált dalok, mondókák, ölbéli játékok ablakot nyitnak a világra. Miközben énekelünk és játszunk, a legkisebb gyerekek ízlelgetik a magyar nyelv és a zenei anyanyelv szépségeit.

A Ringató a gyakorlatban
 A foglalkozásokra a 0-3 éves gyermekeket és szüleiket, nagyszüleiket várjuk. A 30 perces foglalkozások légköre oldott, felépítése elõre tervezett, de rugalmasan alkalmazkodik az adott helyzethez. A foglalkozások zenei anyagát a kodályi koncepció szerint válogatjuk.  A dalokat, mondókákat sokat ismételjük, egy-egy foglalkozáson belül is, de hétrõl hétre mindig visszatérünk a régebbiekre. Fontos, hogy a tanítás nem a kicsinyeknek szól, hanem a felnõtteknek. A gyerekek nem kapnak feladatot, ha van kedvük, bekapcsolódnak a játékokba, vagy éppen csak megfigyelõi a történéseknek.